Gotland – unik natur och spännande historia…

Gotland ligger mitt i Östersjön, cirka 90 km från det svenska fastlandet. Varje år besöks ön av flera hundra tusen turister, affärsresenärer med mera. Ön har ett mildare klimat och fler soltimmar än det svenska fastlandet.

Naturen är mycket vacker och unik med långa sandstränder, kargt landskap och barrskogar. Det finns gott om kalkstensformationer (raukar) längs kusterna och en mängd historiska platser inåt land, med över 90 medeltida kyrkor som fortfarande används!

Norr om Gotland ligger den lilla ön Fårö. Det här populära resmålet är känt för sin vackra natur och för sin historia. Längs kusterna finns små fiskeorter, historisk arkitektur, kulturattraktioner, gyllene sandstränder och raukar.

Fårö var dessutom hem för den kända svenska regissören Ingmar Bergman. Bergman gjorde flera filmer på ön och inspirerades av den vackra miljön och det unika ljuset.

Visby – Hansestad och världsarv

Visby är Gotlands medeltida huvudstad och fick världsarvsstatus 1995. Visby blev en av de främsta städerna inom hansan på Östersjön på 1000-talet och var Hansestad till 1476.

Visby kännetecknas av storslagna medeltida stenbyggnader, fasader med trappgavlar, handelsresandes hus och historiska trähus. Den medeltida staden omgärdas av en stenmur som är 3,6 km lång och 11 m hög, med 3 huvudportar och 36 torn som fortfarande står.